DOLAR 32,4680 -0.07%
EURO 34,7385 -0.69%
ALTIN 2.434,86-0,04
BITCOIN 2057238-0,92%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

155 okunma

Uzak pazarlara zincir marketlerden girilecek

ABONE OL
04/04/2022 00:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ticaret Bakanlığı tarafından tanıtımı yapılan Uzak Ülkeler Stratejisi ile Türkiye’nin ihracatındaki ortalama menzilin 3 bin kilometreden 4 bin 700 kilometreye çıkarılması hedefi vurgulandı. Tanıtımda yapılan açıklamaya göre, ihracatçı firmaların Asya, Afrika ve Amerika kıtasındaki pazarlarda lojistik maliyetlerinin, Akdeniz çanağındaki benzer ülkelere oranla daha yüksek olması, Türk firmalarının rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Strateji hazırlanırken yapılan temaslarda, uzun ulaşım süresi, kültürel alışkanlıklar, tüketim yapısında farklılık ile fiyat rekabeti koşullarının firmaların uzak pazarlara girmesinin önündeki zorluklar olduğu görüldü. Bunlarla birlikte en önemli engelin, uzak ülkelerin sunduğu fırsatların yeterince tanınmaması olduğu anlaşıldı.

 
Ticaret Bakanlığı, uzak ülkelere ihracatta yaşanan problemlerin aşılması için lojistik çözümlerden ve çeşitli kanallardan bilgilendirmenin yanı sıra pazara girişte uygun zemine ulaşmayı kolaylaştıracak destekleri de devreye alacak.
 
ZİNCİR MARKETLER
 
Uzak Ülkeler Stratejisi’nde, perakende sektöründe zincir süpermarket ve mağazaların, küçük firmalara kıyasla daha etkin konumda olduğu, bunlarla işbirliklerinin geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Stratejide yer alan ortak eylemler tablosunda özellikle mağazalarda ve zincir marketlerde yer almak için yapılması planlanan çalışmalara yer verildi. Buna göre, uzak ülkedeki zincir süpermarketlerinin satın alma birimleri ile işbirlikleri geliştirilecek ve departmanlı mağazalar ile perakende mağazalarda raf kiralama yönünde çalışmalar yapılacak. Özellikle Tayland’da raf kiralama maliyetinin çok yüksek olduğu vurgulanırken, planlanan eylemin çevresindeki geniş pazar sebebiyle bu ülkede başlatılması öngörülüyor. Ayrıca Japonya’da pahada ağır ve çabuk bozulmayacak ürünlerin, özel tasarımlı ambalajlarla raflarda yer tutması için çalışmalar yapılması bekleniyor. Bu çalışmalardan Ticaret Bakanlığı’nın İhracat Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Anlaşmalar ve Gümrük Birliği Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Bu çalışmaların 2024 yılında tamamlanması öngörüldü.
 
HİBRİT MODELLER
 
Bu eylemlerin yanı sıra Türkiye’deki çok kanallı markaların, uzak ülkedeki AVM ve Büyük Mağazalar (Department Store) ile önemli e-ticaret pazaryerlerinde eş zamanlı yapılanmasına yönelik destek mekanizmaları kurgulanacak.
 
Küresel alanda e-ticaretin hibrit modellere dönüşmesi sebebiyle çevrimiçi satışta bulunan ya da doğrudan ülkede mağaza yapılanmasına giden firmaların, iki kanalda da hizmet vermesini sağlamak üzere desteklerin çeşitlendirilmesi gerekliliği de tespit edildi. Bu doğrultuda, pazaryerlerine ilişkin ortak çalışma veya münferit çalışmalar ile önemli büyük mağazalarda ve alışveriş merkezlerinde firmaların stant veya mağaza açması teşvik edilecek. Bu yöndeki çalışmalar ise İhracat Genel Müdürlüğü, TİM ve TOBB’un sorumluluğunda 2023 yılında tamamlanacak.
 
TÜRKİYE MARKASI
 
Bu eylemlerin başarıya ulaşması için reklamın yanı sıra ‘Made in Türkiye’ algısını güçlendiren çalışmalar yapılacak.
 
Stratejiye göre, yazılı ve görsel medyada reklam faaliyetleri başta olmak üzere tanıtım faaliyetleri yoğunlaştırılacak, bu yöndeki destekler artırılacak. Ülkelerin tüketim kanallarında, AVM’ler ve zincir mağazalar bu faaliyetler kapsamında özel olarak hedeflenecek. Bu faaliyetlerde de özellikle ‘Made in Türkiye’ markası öne çıkarılacak.

HABER: ADEM ORHUN / itohaber.com

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.