DOLAR 32,5410 0.08%
EURO 34,9181 -0.19%
ALTIN 2.440,890,21
BITCOIN 20992900,29%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

135 okunma

Soğutucu dolaplarda ‘rekabet’ fırsatı

ABONE OL
07/07/2022 08:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüketimi yaz aylarında artan dondurma ve meşrubat gibi ürünlerin küçük perakende satış yerlerinde satışında yaşanan bazı çekişmeler soruşturmalara konu oluyor. Pazarda hakim markanın soğutucu dolabını kullanan dükkan sahibi, sözleşme gereği başka markanın ürününü o dolaba koyamıyor. Ayrıca alanı küçük olduğu için ikinci bir dolap konulamayan dükkanlarda, ilk hangi markanın dolabı yer alıyorsa, o satış yerinde diğer markanın ürünlerinin bulunması mümkün olmuyor. Özellikle dondurma ve içecekte yaşanan dolap sorunu, hem perakende ticaret yapanları zor durumda bırakıyor hem de tüketicilerin farklı ürünlere ulaşımına engel oluyor.

PAZARA GİRİŞ
 
Rekabet Kurumu ise yapılan şikayetler üzerine birçok soruşturma açıyor. Araştırmalar ve yerinde denetimler sonunda, rekabet şartlarının ihlali durumunda idari para cezalarına hükmedilirken, yapılan bazı düzenlemeler ise tüketicilerin farklı markaların ürünlerini küçük işletmelerde bulabilmelerini sağlıyor. Bu tür ‘genişletici’ tedbirler, yeni markaların yeni ürünlerinin de pazara girişini kolaylaştırıyor.
 
İHLALE CEZA
Havalar ısınıp yaz kendini hissettirince konu hakkındaki tartışmalar tekrar gündemi meşgul etmeye başladı. Bununla birlikte Rekabet Kurumu’nun bu kapsamda kararları bulunuyor. Endüstriyel dondurma pazarında açılan dosya kapsamında, Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturma, 18.03.2021 tarihli ve 21-15/190-80 sayılı karar ile sonuçlandırılmıştı. Bu sonuca göre, ‘Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un ihlal edildiği tespitiyle’ soruşturmada adı geçen bir firmaya idari para cezası uygulandı.
 
Kararda ayrıca dondurma dolaplarının kullanımına ilişkin olarak sözleşmelere değinildi ve bazı tedbirler getirildiği açıklandı.
 
AÇIKLANAN TEDBİRLER
 
Karara göre, soruşturmaya konu olan firma için tedbirler getirildi. Bu tedbirler çerçevesinde şunlar kaydedildi: “100 metrekare ve altında kapalı net satış alanına sahip satış noktalarında olmak üzere, soruşturmaya konu (pazarda hakim) firmaya ait dolap dışında tüketicinin doğrudan erişebileceği bir başka dondurma dolabı yoksa, bu firmanın dondurma dolaplarının kullanılmasını düzenleyen ariyet sözleşmeleri, dolabın görünür kısmının ve satış noktasındaki toplam dolap hacminin yüzde 30’unun rakip ürünlerin kullanımına izin verilmesini temin edecek şekilde düzenlenecek.”
 
VİDEO HAZIRLANDI
 
Geçen yıl alınan bu karar, yaz mevsimiyle birlikte yeniden gündeme geldi. Rekabet Kurumu, bu kararı ve uygulamanın nasıl olacağını anlatan bir video hazırladı. İlgili videoya Rekabet Kurumu’nun web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabiliyor.

HABER: ADEM ORHUN / itohaber.com

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.