DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2075865-1,76%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

159 okunma

OSMANLI KÜLTÜRÜNDEN GÜNÜMÜZE MİRAS: FENER UÇURTMA

ABONE OL
12/04/2022 07:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Osmanlı’da uçurtma; sadece sıradan halkın değil, saray ve çevresinin de en çok sevilen eğlencelerinden biriydi.  Baharın gelmesiyle birlikte, hem İstanbul hem de taşrada gökyüzü uçurtmalarla dolar, hem küçükler  hem büyükler, çeşitli malzemelerden yaptıkları uçurtmaları keyifle uçururdu.

Sarayda da şehzadelerin ve bürokrat çocuklarının uçurtmayı sevdikleri ve her fırsatta uçurtma uçurdukları bilinmektedir. Özellikle şehzadeler için yapılan sünnet törenlerine ait minyatürlerde, uçurtmalara rastlamak mümkündür.

Osmanlı döneminde 40 farklı çeşit ve modelde uçurtma yapıldığı biliniyor. Bunlardan elma, armut ve yıldız tabir edilen modeller, günümüzde de gök yüzünü süslüyor. Fener uçurtma olarak bilinen model ise unutulmaya yüz tutmuş durumda. Kendisini  andıran dilek kandillerinin revaçta olduğu şu dönemlerde bile, fener uçurtmaları bilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

FENER UÇURTMA NEDİR?

Fener uçurtma, H şeklinde çakılmış ve iç içe geçirilmiş çıtalardan oluşan iki iskeletin, kağıtla kaplanmasıyla yapılan bir uçurtma modeli. Kutu şeklinde bir görünüme sahip olan bu uçurtmaya fener uçurtma denilmesinin nedeni ise, iki iskeletin birleştiği noktaya, içine gaz yağı konulmuş fener.   Uçurtmanın sahibi, havalandırmadan önce bu feneri yakıyor ve uçurtmayı fener iyice yanmaya başladıktan sonra gökyüzüne salıyordu. Özellikle akşam vakitlerinde, gökyüzünde salına salına uçan fener uçurtmadan yayılan ışık, görenleri adeta büyülüyordu.

FENER UÇURTMA KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYOR

İstanbul Üsküdar’da bulunan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, o dönemin ruhunu yansıtan son birkaç fener uçurtmaya ev sahipliği yapıyor. Çocukluk döneminde oturduğu mahallenin abileri tarafından yapılmış olan, en az 50 yıllık fener uçurtmaları koleksiyona katan Müze Kurucusu Mehmet Naci Aköz, bu uçurtmaları koruma altına alarak günümüze ulaştırmayı başarmış.

Fener uçurtmaların artık unutulmaya yüz tuttuğunu anlatan Aköz; “Bu uçurtmaları bilen en son nesil biziz. Bir çok güzel şey gibi, fener uçurtmaların da nesli tükeniyor. Türk uçurtma kültürünü yaşatmayı kendine hedef koyan İstanbul Uçurtmacılar Derneği ve Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi olarak, müzemizin baş köşesine kendi kültürümüze ait uçurtmaları koyduk ve yeni nesilllere bunları anlatmaya, tanıtmaya çalışıyoruz. Gençlerimiz ve çocuklarımız bu uçurtmalara ilgi gösteriyor.  Bizlerden bilgi alıp, program sonunda bol bol fotoğraf çektiriyor” dedi.

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.