DOLAR 32,5640 0.23%
EURO 34,9855 0.02%
ALTIN 2.447,730,49
BITCOIN 20946480,21%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

134 okunma

Optimum kazanç için hibrit ticaret

ABONE OL
17/10/2022 05:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi ile ivme kazanan e-ticaret, hızla büyüyor. Salgın öncesinde yüzde 9.8 olan e-ticaretin genel ticaretteki payı, 2021 sonunda yüzde 17.7’ye yükseldi.

e-ticaret hacmi büyürken e-ticaret yapan, hatta e-ticaret ile doğup büyüyen işletme sayıları da artıyor. 2019 yılı sonunda 68 bin 457 olan e-ticaret alanında faaliyet gösteren işletme sayısı, geçen yıl sonu itibariyle 484 bin 347’e çıkarak yüzde 607 arttı.

PERAKENDE DÖNÜŞÜYOR

e-ticaretteki olağanüstü büyüme, perakende sektörünü ve tüketici alışkanlıklarını da değiştiriyor, dönüştürüyor. Artan e-ticaretle birlikte bazı suistimaller de şikayet konusu oluyor. Tüketici şikayetleri gündeme geliyor. Buna bağlı olarak perakende sektörü fiziki mağazacılık ve e-ticaret organizasyonlarını yeniden yapılandırıyor, konumlandırıyor.

e-ticaretin hız ve düşük maliyet avantajını fiziki mağazacılığın verdiği güvenle entegre eden hibrit ticaret yapıları hayat buluyor. Hibrit perakende ticareti ile hem fiziki mağazacılık hem de e-ticaret koordineli geliştiriliyor. Fiziki mağazalar bir yandan geleneksel müşterilerine güven verirken, bir yandan da depo ve dağıtım merkezi olarak tedarik zincirinin kopmamasını sağlıyor. Dolaylı yoldan birbirini tamamlayan hibrit ticarette fiziksel mağazacılar deneyimlerini e-ticarete uygulayabiliyor. Müşteri memnuniyeti, ürün stok kontrolü, hangi ürünler daha çok satıyor gibi bilgilere önceden hakim olarak e-ticarete başlıyor.

TAMAMLAYAN İKİ KANAL

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, fiziki mağaza ile e-ticaretin alternatif değil, birbirini destekleyen ve tamamlayan iki kanal olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Öncel, pandemi ile beraber birçok markanın 5 yıl sonrası için öngördükleri online satış cirolarına pandeminin daha ilk yılında ulaştığını söyleyerek, şöyle devam etti: “Firmaların büyük bölümü pandemi sürecinde e-ticaret alt yapısı için çok önemli yatırımlar yaptı. e-ticaretteki bu hızlı sıçramaya rağmen fiziki mağazalar daha uzun yıllar ana satış kanalı olmaya devam edecek. Markalarımız müşteri memnuniyetini artırmak ve daha hızlı hizmet verebilmek için fiziki mağaza ve e-ticaretin avantajlarını bir arada sunan projeler geliştiriyor. Örneğin müşteri mağazada ürünü görüp deneyimliyor, sonra siparişini internetten verebiliyor. İnternetten sipariş ettiği ürünü mağazadan teslim alabiliyor. Özetlemek gerekirse, fiziki mağazacılık ve e-ticaret önümüzdeki dönemde de birbirini besleyen, destekleyen iki kanal olmaya devam edecek.”

İHRACAT İÇİN DE ÖNEMLİ

e-ticaretin organize perakende için ana satış kanallarından biri haline geldiğini söyleyen BMD Başkanı, “Geçen mayıs ayında yaptığımız ankete göre üyelerimizin yarısı toplam cironun en az yüzde 10’unu e-ticaretten elde ediyordu. Pandemi kısıtlamalarının tamamen kaldırılması ve havaların ısınması ile birlikte e-ticaretin toplam ciro içindeki payında bir miktar gerileme gözlemledik. Haziran ayında toplam cironun yüzde 10 ve üzerini e-ticaretten elde eden üyelerimizin oranı yüzde 50’den yüzde 30’a geriledi. Son aylarda toplam ciro içinde payı kısmen gerilese de e-ticaret organize perakende için artık en önemli satış kanallarından biri haline geldi. Öte yandan e-ihracat da büyük bir hızla gelişiyor. Markalarımız için e-ihracatın üç yıl içinde en önemli satış kanallarında biri haline geleceğini söyleyebilirim” dedi.

BUTİK-DEPO MAĞAZALAR

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Figen Yıldırım ise 10 yılı aşkın bir süredir perakende sektöründe phygital (physical+digital) hem mağaza hem sanal ortamlarda da bulunmanın önemli hale geldiğini hatırlattı. Yıldırım, “Elbette ki mağazalar tamamen yok olmayacak. Showroom görüntüsüyle butik-depo mantığıyla devam edecek. Böylece müşteriye bölgesel olarak daha hızlı ulaşma imkanı sağlayacak. Tedarik zincirindeki dağıtım halkasının daralmasını, maliyetlerin düşüp verimliliğin artmasını sağlayacak” dedi.

E-TİCARETTEN DÜKKANA

Bir yandan fiziki mağazalar e-ticarete yönelirken, e-ticaret ile öne çıkan firmalar da mağaza açmaya başlıyor. Türkiye’de kurulan Getir, zaman içinde Almanya, İtalya, İngiltere, ABD ve Hollanda gibi pek çok ülkede kullanıcılarla buluştu. Şirket, ilk fiziksel mağazasını Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da açtı. Fiziksel mağaza sayesinde uygulama üzerinden sipariş verilebildiği gibi artık Getir’in marketinden de alışveriş yapılabilecek. Bu gibi örnekler oldukça fazla. Dünyanın önemli e-ticaret pazarları olan Çin ve ABD’de, Alibaba ve Amazon olmak üzere dev e-ticaret platformları, satışları artırmak amacıyla fiziki mağazalar açarak dağıtım noktası olarak kullanıyor.

E-TİCARETİN AVANTAJLARI

  • Zengin ürün bilgisi
  • Müşteri yorumları ve ipuçları
  • Editör içeriği ve tavsiyeleri
  • Sosyal temas ve iki yönlü diyalog
  • En geniş seçenek
  • Kolay ve hızlı ödeme
  • Fiyat karşılaştırma ve özel indirimler
  • Her yerden, her saat erişim

FİZİKİ MAĞAZA VE DÜKKANLARIN AVANTAJLARI

  • Alışverişin sosyal bir aktivite ve deneyim olabilmesi
  • Ürünleri deneme, test etme imkanı
  • Satış görevlilerinin kişisel yardımı
  • Kolay iade
  • Ürünlere kolay erişim
  • Montaj ve tamir kolaylığı
  • Tüm duyuların anında tatmini

SEKTÖR BAZINDA E-TİCARET HACİMLERİ

ETBİS’in açıkladığı verilere göre, e-ticaret hacminde bir önceki yıla göre en fazla artan sektörler şöyle sıralandı:

  • Konaklama: %175
  • Gıda ve süpermarket: %162
  • Seyahat, taşımacılık ve depolama: %113
  • Havayolları: %98
  • Yemek: %78
  • Giyim, ayakkabı ve aksesuar: %26

BEYAZ EŞYA ÖN SIRADA

  • Beyaz eşya ve küçük ev aletleri: 52.9 milyar TL
  • Giyim, ayakkabı ve aksesuar: 24.2 milyar TL
  • Elektronik: 21.4 milyar TL

X KUŞAĞI ALIŞKANLIĞINDAN VAZGEÇMİYOR

Bebek ve çocuk elbisesinde markalaşan İrem Ceylan, ürünlerini önce e-ticaret ile satışa çıkaran bir kadın girişimci. Ceylan, sektördeki değişimi anlatırken müşterilerinin, “Mağazanız nerede gelip görmek isteriz” taleplerinden sonra mağaza açtığını dile getirdi. Ceylan, “Müşteriler yaşadıkları bazı kötü e-ticaret tecrübelerinden sonra fiziki bir mağaza görme ihtiyacı duyuyor. Yani güven duymak istiyorlar. Bunun yanı sıra hâlâ gelenekselliğe önem verenler ve X kuşağı müşteriler, temas ederek alışveriş yapmayı seviyor. e-ticaret üzerinden bir ürün alan tüketici, mağazaya geldiğinde birkaç ürün daha almaya da yöneliyor. Bu yüzden fiziki mağazalar onlar için bir güven ve deneyimin simgesi” dedi.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.