DOLAR 32,5747 0.09%
EURO 35,0359 0.4%
ALTIN 2.426,250,14
BITCOIN 2092323-3,11%
İstanbul
20°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

103 okunma

Biz sorduk, Adana Müftüsü Hasan Çınar cevapladı (1)

ABONE OL
11/02/2023 19:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SORU: Kadının kestiği tavuğun ve kurbanlık hayvanın eti yenir mi?

CEVAP: Evet, yenir.

Bütün İlmihal kitaplarında yazar; İster kurbanlık ister diğer hayvanlardan olsun, ister büyükbaş ister küçükbaş hayvan olsun kadın veya erkek “Besmele“ çekerek kesmiş ise, eti yenen bütün hayvanları yemek caizdir ve caizliğinde hiç şüphe yoktur.

Hayvanı boğazlamak bazı erkeğe de kadına da zor gelebilir. Bu kişinin tabiatıyla alakalıdır.

Eti yenen hayvanı kesen hanımefendinin genç, yaşlı, abdestli, abdestsiz veya ay (hayz) halinde olması fark etmez. Kestiği yenir, helaldir.

SORU: Bir tüccar arkadaşıma elli bin TL verdim. Ticaretinde kullansın ama her ay bana beş yüz TL verecek. Elli bin TL’mi istediğim de bana iade edecek. Bu caiz midir?

CEVAP: Hayır, bu tür kazanç helal değildir. Çünkü bu bir faiz işlemidir.

Ancak; belli miktar parayı belli ve helal bir işte çalıştırmak ve bu işten elde edilen karın yüzde onunu veya yirmisini almak şartıyla ortak olmak caizdir. Bu bir şirkettir. Ayrıca bu ortaklar ticarette zarar da edebilirler. Ortaklığa ne nispette hissedar olduysa,  zarara da o nispette ortak olması gerekir ki Kar – zarar ortaklığı olsun. Bu şirketten elde edilen kazanç helaldir.

SORU: Hangi bariz kusurlar hayvanın kurbanlık olmasına engeldir?

CEVAP: – Hastalığı açık olan, – Çok zayıf olan, – Kurban edileceği yere gidemeyecek kadar topal olan, – Bir veya iki gözü kör olan – Boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kesilmiş olan, – Koyunda bir, sığırda iki meme ucu kopuk olan, (ister doğuştan, ister sonradan memelerinin yarısı olmayan kurban olmaz. Ayrıca hastalıktan dolayı memelerinin yarısının sütü kesilen hayvan da kurban olmaz. Ama hastalık olmadan sütü kesilmişse mahzuru yoktur.) – Kulağının yarıdan fazlası kesik olan,

HAYVANLAR KURBAN OLMAZ

SORU: Kaza namazlarım var. Kazalarım bitinceye kadar sünnet namazları terk etmem caiz midir?

CEVAP: Gecmişte kılamadığımız farz ve vacip namazların kazası da farz ve vacibdir.

Vaktinde kılamadığımız namazları ölmeden kaza etmemiz borcumuzdur.

Nafile namazlar 3 kısımdır:

1- Farza bağlı sünnetler. Bunlar her farz namazdan önce veya sonra kılınan nafile namazlardır. Öğle namazının ilk ve son sünnetleri gibi. Kazalarımız için bu sünnetleri terk etmemiz uygun değildir.

2- Vakte bağlı nafileler. Kuşluk vakti, gece vakti, evvabin, teheccüd namazları gibi. Kaza namazları için bu nafileleri de terk etmek uygun değildir. Çünkü vakit geçince kılınmazlar.

3- Mutlak nafileler. Bunlar bazı mübarek gecelerde kişinin, geceyi ihya için, sevap diye kendi kararıyla kıldığı nafile namazlardır. Kadir gecesi 20 veya 30 rekât nafile namaz kılmak gibi.  Kazası olanın, bu çeşit nafile namazları kılması uygun değildir. Evvela kazalarını kılmalıdır.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.