Mavigün Eğitim Kurumlarının bugün geldiği noktada ilk günden itibaren kesintisiz büyük emeği olan Genel Müdürü Eğitimci-Şair Şahin KARATAŞ Hoca 1998 yılında Özel Mavigün Anaokulunun kurulmasıyla başlayan “İz Bırakan Nesiller” yetiştirme serüvenini Esnaf Bülteni Dergisi okurlarına samimi bir sohbet ortamında anlattı.
Değerli Hocam, Vakfınızdan ve Eğitim Kurumlarınızdan kısaca bahseder misiniz?
İnsanlığa Hizmet Vakfımız Prof. Dr. Hikmet ÖZDEMİR ve 7 arkadaşı tarafından kurulmuştur. Vakfımız bir eğitim vakfıdır. 1998 yılında Özel Mavigün Anaokulunu kurarak eğitim-öğretim hizmetine başladık. Daha sonra 2001 yılında Özel Mavigün İlköğretim Okulu, 2003 yılında Özel Mavigün Anadolu Lisesi, 2011 yılında Özel Mavigün Fen Lisesini açarak Gaziosmanpaşa kampüsüne kazandırdık. 2017 yılında ise Arnavutköy Mavigün Eğitim Kurumlarını hizmete açtık. Değerli velilerimizin tercih ve teveccühü ile Mavigün’ de milli ve manevi değerlerle donanımlı “İz Bırakacak Nesiller” yetiştirmeye devam ediyoruz.
Arnavutköy Kampüsünüzde hangi okullar ve eğitim-öğretimi destekleyen hangi merkezler mevcuttur?
Arnavutköy Mavigün Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulumuzda öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve sportif becerilerini geliştirdikleri derslik, laboratuar, merkez kütüphanesi dışında Olimpik Yüzme Havuzu,Kapalı Spor Salonu, Konferans Salonu ve Değerler Eğitimi Merkezi bulunmaktadır.
Değerli Hocam, 22 yıllık özel okul deneyimi ile İstanbul’ da marka bir eğitim kurumu oldunuz, birçok başarılarınız var. Bu yıl ki başarılarınızdan bahseder misiniz?
Bu yıl LGS sınavında çok sayıda öğrencimiz %10’ luk derece ile önemli bir başarı kazandılar. Fen Lisemiz/ Anadolu Lisemiz ile İlkokulumuz Gaziosmanpaşa İlçesi Okullar Arası Bilgi-Kültür Yarışmalarında tüm özel ve devlet okullarını geçerek İlçe Birincisi oldular. Sosyal, kültürel ve sportif alanlarda birçok başarılar kazandık.
İlçemiz genelinde düzenlenen okullararası Satranç Turnuvasında 4 kategoride 3 birincilik, 1 ikincilik elde ettik. İstanbul Geneli Küçükler Satranç Turnuvasında 10 Yaş Genel Kategorisinde öğrencimiz Eralp ÇETİN İstanbul İl üçüncüsü oldu. Minik Kız ve Erkek Takımlarımız İstanbul Bölge üçüncülükleri elde ettiler. Öğrencimiz Elif Neva Türkmen Rusya’da düzenlenen bir satranç turnuvasında 9 Yaş Kızlar Kategorisinde Dünya ikincisi oldu. Ata Sporumuz olan okçuluk branşında Mavigün Okçuluk Kulübümüz İstanbul İl ikincisi oldu. Masa Tenisi Kulübü öğrencilerimiz Tolga Kağan EĞİLMEZ ve Yusuf ÇITAK İstanbul Şampiyonu oldular. Yüzmede öğrencilerimizden Berk YILDIZ Minikler Kategorisi 50 m kelebek, 100 m serbest dalında İstanbul İl üçüncüsü oldu.
Mavigün Anadolu ve Fen Liselerimizde eğitim-öğretim gören mezunlarımız ülkemizin en seçkin üniversitelerine yerleşiyor. Çapa Tıp Fakültesinden ODTÜ Elektronik Mühendisliğine, İstanbul Hukuktan, Marmara Eğitim Fakültesine kadar geleceğin aydınlık Türkiyesinin inançlı ve erdemli liselileri olarak yetişiyorlar.
Şahin Bey başarılarınızdan dolayı sizleri ve öğrencilerinizi tebrik ediyoruz. Dünya’da gelişen yeni eğitim metod ve uygulamalarından bahseder misiniz
Sayın Hocam, çocuklar neden kodlama eğitimi almalı?
Eğitimde yeni trend kodlama eğitimidir. Çocuğunuzun erken yaşta kodlama eğitimi alması için pek çok önemli neden bulunuyor. Kodlama eğitimi çocuklara matematik, bilim, problem çözme, takım çalışması, proje bazlı düşünme, yaratıcı sanatlar ve daha pek çok alanda beceri kazandırıyor. Çocuklar her şeyden önce algoritmik ve tasarım odaklı düşünebilmeyi keşfediyor. Programlama öğrenmek aslında yeni bir dil öğrenmek gibi. Uzmanlara göre de ne kadar erken yaşta başlanırsa öğrenmesi o kadar kolay oluyor. 2020 yılı itibari ile ABD’de mühendis yetersizliği nedeniyle 1 milyon boş teknik iş pozisyonu olacak. Türkiye için bu konuda yapılmış bir araştırma yok ama iş ilanlarına göz attığınızda programlama yavaş yavaş tüm işlerin tanımlarında yer alıyor diyebiliriz. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki öngörülen yeni işlerin yüzde 60’ı bilgisayarla ilişkili olacak.
Bizler Mavigün’ de 3D MODELLEME, TASARIM ve ROBOTİK KODLAMA KULÜBÜ’NÜ kurarak,ülkemizin gelecek nesil bilişimcilerini yetiştirmeye başladık.
Tamamen teknolojik donanımlarla hazırladığımız Bilişim Teknolojileri dersliğinde verdiğimiz kaliteli eğitimin meyvelerini alıyoruz. Öğrencimiz Elif Neva Türkmen, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve TUBİTAK tarafından yapılan sınavlarda önemli bir başarı ile Türkiye’nin Teknoloji Takımına seçilmiştir.
Şahin hocam siz duayen bir eğitimci olmanın yanısıra bir şairsiniz. Şiirlerinizi zevkle okuyoruz. Biraz da şiir kitaplarınızdan ve şiirden bahseder misiniz?
Memnuniyetle. Şiir yolculuğuna “ Türk Edebiyatında Seçme Naatler ” isimli eserimle başladım. İkinci şiir kitabım öğrencilere yönelik bir eser olup, “ Sevgi Pınarı “ olarak basımı gerçekleşti. Üçüncü şiir kitabım ise “ Aşk Vurgunu “ baskıya hazır. İnşallah yakında okurlarıma sunulacaktır.
Şiir insana huzur verir. Doğal B12 vitaminidir. En önemlisi kişiyi naif yapar. Nazım eser olan bir kitapta verilebilecek mesajlar belki bir sayfalık bir şiirde ifade edilebilir. Şiirsiz bir hayat duygusuz, susuz bir hayat gibidir.
Değerli Hocam Mavigün’ de Genel Müdür olarak kaç yılınız geçti?
22 yıl geçti hamdolsun. Bu süreçte bize her zaman güvenen, destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Bendenize bu söyleşi imkânını verdiğiniz için şahsınıza teşekkür ediyor, ESNAF DERGİSİ’nin başarılarının devamını diliyorum.
Değerli hocam, esnaf bülteni dergisi okurları adına bize zaman ayırdığınız ve sohbetiniz için çok teşekkür ediyor, iz bırakacak nesilleri yetiştirme yolunda başarılar diliyoruz.