DOLAR 32,4970 -0.18%
EURO 34,9802 0.34%
ALTIN 2.435,500,52
BITCOIN 20975010,93%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

143 okunma

Av. Özlem Öğütcü ile “TİCARETİN HUKUKU” söyleşilerinde; “Haksız Rekabetin Türk Ticaret Kanunundaki yerini” konuştuk.

ABONE OL
13/10/2022 00:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜRK TİCARET KANUNA GÖRE HAKSIZ REKABETTEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

6455 sayılı kanun ile değişik 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre; Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırıdır.

Bu başkalarını veya onların mallarını, iş ürünlerini, fiyatlarını, faaliyetlerini veya ticari işlerini yanlış, yanıltıcı veya gereksiz yere incitici açıklamalarla kötülemek şeklinde olabileceği gibi, kendisi, ticari işletmesi, işletme işaretleri, malları, iş ürünleri, faaliyetleri, fiyatları, stokları, satış kampanyalarının biçimi ve iş ilişkileri hakkında gerçek dışı veya yanıltıcı açıklamalarda bulunmak gibi de olabilir. Kanunda uzun şekilde yazılı olan haller özetle kişinin kendi işletmesini yanıltıcı şekilde tanımlaması olabileceği gibi, başka bir firmaya yönelik yanıltıcı eylem şeklinde de olabilir.

HAKSIZ REKABETE UĞRADIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORSAK HUKUKA BAŞVURABİLİR MİYİZ? DAVA TÜRLERİNDEN BİRAZ BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

Tabi ki fiil ve olaya göre değişiklik gösterebilecek olmakla birlikte öncelikle hasız rekabetin tespini talep etmekte fayda olacaktır, haksız rekabetin sonlandırılması için men’i, tecavüzün önlenmesi, haksız rekabet yanlış veya yanıltıcı beyanlarla yapılmışsa bu beyanların düzeltilmesini ve tecavüzün önlenmesi için kaçınılmaz ise, haksız rekabetin işlenmesinde etkili olan araçların ve malların imhası talep olunabilir, yine bir zarar varsa tazminin yine dava yolu ile talebi mümkündür.

PEKİ HAKSIZ REKABET BASIN YAYIN ARAÇLARI İLE İŞLENMİŞSE BU DURUMDA BASIN YAYIN VE BİLİŞİM KURULUŞLARININ SORUMLULUĞU VAR MIDIR?

 Bu istinai olarak mümkün yiyebiliriz. Ticaret kanununa göre; yazılı basında yayımlanan şey, program, içerik, görüntü, ses veya ileti, bunların sahiplerinin veya ilan verenin haberi olmaksızın ya da onayına aykırı olarak yayımlanmışsa, Yazılı basında yayımlanan şeyin, programın, görüntünün, ses veya iletinin sahibinin veya ilan verenin kim olduğunun bildirilmesinden kaçınılırsa, başka sebepler dolayısıyla yazılı basında yayımlanan şeyin, programın, görüntünün, sesin, iletinin sahibinin veya ilan verenin meydana çıkarılması veya bunlara karşı bir Türk mahkemesinde dava açılması mümkün olmazsa, bu durumlarda davalar, yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni, program yapımcısı, görüntüyü, sesi, iletiyi, yayın, iletişim ve bilişim aracına koyan veya koyduran kişi ve ilan servisi şefi; bunlar gösterilemiyorsa, işletme veya kuruluş sahibi aleyhine açılabilecektir.

HAKSIZ REKABET AYNI ZAMANDA SUÇ TEŞKİL EDER Mİ?

Her haksız fiil suç teşkil etmez. Türk Ceza Kanunu ve/veya özel kanunlarda suç olarak maddi ve manevi unsurları ile kanunun sonuç öngördüğü bir eylem olmalıdır. Cezayı gerektiren haller Türk Ticaret Kanunun 62. Maddesinde belirtilmiş olup; haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenler,Kendi icap ve tekliflerinin rakiplerininkine tercih edilmesi için kişisel durumu, ürünleri, iş ürünleri, ticari faaliyeti ve işleri hakkında kasten yanlış veya yanıltıcı bilgi verenler, Çalışanları, vekilleri veya diğer yardımcı kimseleri, çalıştıranın veya müvekkillerinin üretim veya ticaret sırlarını ele geçirmelerini sağlamak için aldatanlar,  Çalıştıranlar veya müvekkillerden, işçilerinin veya çalışanlarının ya da vekillerinin, işlerini gördükleri sırada cezayı gerektiren bir haksız rekabet fiilini işlediklerini öğrenip de bu fiili önlemeyenler veya gerçeğe aykırı beyanları düzeltmeyenler, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde,  şikayet üzerine  ve fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde,  cezalandırılacakları, cezai müeyyidenin ise  iki yıla kadar hapis veya adli para cezası olduğu öngörülmüştür.

Bu suç tipi şikâyete tabi olup aynı zamanda zarar görenin kamu tüzel kişisi olmaması koşulu ile uzlaşmaya tabidir.

İŞÇİ VE İŞVEREN ARASINDA DA REKABET YASAĞINDAN BAHSETMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

Evet, fiil ehliyetine sahip olan işçi, işverene karşı, sözleşmenin sona ermesinden sonra herhangi bir biçimde onunla rekabet etmekten, özellikle kendi hesabına rakip bir işletme açmaktan, başka bir rakip işletmede çalışmaktan veya bunların dışında, rakip işletmeyle başka türden bir menfaat ilişkisine girişmekten kaçınmayı yazılı olarak üstlenebilir.

 Kanun içi yönünden bunun sınırlarını da çizmiştir. Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.

Rekabet yasağına aykırı davranan işçi, bunun sonucu olarak işverenin uğradığı bütün zararları gidermekle yükümlü olup bu durum cezai şarta bağlanabilir.

DAMPİNG BİR HAKSIZ REKABET MİDİR?

Damping, ihracatçı firmaların mallarını yerli piyasadan daha düşük fiyatla satmaları olup, uluslararası ticarette dampingde haksız rekabet olarak nitelendirilmektedir.

 Dünya Ticaret Örgütü tarafından yapılan düzenlemeler uluslararası sözleşme ve düzenlemeler olduğu gibi, ithalatta haksız rekabetin önlenmesi gibi iç kanun ve yönetmeliklerde mevcuttur. Anti damping vergi ve soruşturmaları ile devletler önlem almaya çalışmaktadırlar.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.